In dit artikel:
Sarcopenie, wie kent het niet? Sarcopenie is de afname van spiermassa als gevolg van het verouderingsproces.

We worden allemaal ouder

Sarcopenie, wie kent het niet? Nou veel mensen dus!

Sarcopenie is de afname van spiermassa als gevolg van het verouderingsproces. Tot het 30ste levensjaar wordt de spiermassa in het lichaam opgebouwd. Daarna neemt de spiermassa af. In de leeftijdscategorie van 50 – 70 jaar is het spierverlies al zo’n 10-25%. En op 80-jarige leeftijd is het spierverlies gemiddeld 30-50%!

Omdat het een geleidelijk proces is, valt het niet direct op. Op den duur is het te merken aan bijvoorbeeld de afname van de loopsnelheid en de vermindering in stabiliteit zoals vaak vallen.

Om te voorkomen dat dit soort problemen gaan optreden, is het belangrijk om op tijd te beginnen met bewegen om het spierverlies te minimaliseren.

Spierpijn door krachttraining!

Krachttraining is een effectieve methode voor het voorkomen van de gevolgen van sarcopenie. De oefeningen die worden gedaan moeten wel uitdagend genoeg zijn zodat er ‘goede’ spierpijn aan over gehouden wordt.

Belangrijk is om gerichte oefeningen te doen. Dit kan nog wel eens lastig zijn en daarom is het belangrijk om de hulp in te schakelen van een gecertificeerde trainer.

“Het is nooit te laat om spiermassa te kweken.”

Krachttraining is niet alleen goed voor het voorkomen van sarcopenie, maar ook voor het tegengaan. Door te trainen wordt er spiermassa gekweekt wat ertoe bijdraagt dat de nare gevolgen verminderd worden.

Eiwitten maken je sterker

Niet alleen krachttraining draagt bij aan het voorkomen en tegengaan van sarcopenie. Ook de juiste voeding kan een groot verschil maken. De combinatie van inactiviteit en een tekort aan eiwitten zorgen voor sarcopenie.

Ouderen met sarcopenie hebben een grotere behoefte aan eiwitten dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Het kan moeilijk zijn om via de reguliere maaltijden genoeg eiwitten binnen te krijgen. Dan is het een goed idee om advies te vragen bij een diëtist of Personal Trainer met ervaring in voeding.

Help! Wat moet ik doen?

Wat zijn signalen die erop wijzen dat er sarcopenie in het spel is?

Heeft u moeite met opstaan zonder de handen daarbij te gebruiken? Kunt u een potje jam niet meer open krijgen? Dit kan duiden op sarcopenie.

Bodyconnection heeft veel kennis van sarcopenie en wil u graag helpen in het proces om van de nare gevolgen af te komen of om deze tegen te gaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Recente berichten

Uitgelicht