Overgewicht de baas

In dit artikel:
(Ernstig) overgewicht wordt in verband gebracht met verschillende ziekten, waaronder een ernstig verloop bij Corona. Sporten met overgewicht is erg belangrijk, maar kan lastig zijn. Bodyconnection kan hierin op professionele wijze begeleiden.

In dit artikel:

(Ernstig) overgewicht wordt in verband gebracht met verschillende ziekten, waaronder een ernstig verloop bij Corona. Sporten met overgewicht is erg belangrijk, maar kan lastig zijn. Bodyconnection kan hierin op professionele wijze begeleiden. 

———————————–

Hoewel meer onderzoek nodig is, lijkt overgewicht vaker voor te komen bij corona-patiënten die op de intensive care liggen of hebben gelegen (bron: Nationale Intensive Care Evaluatie, 20 april 2020). Mensen met ernstig overgewicht hebben ook vaker andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes.  

Wat is overgewicht?

Er is officieel sprake van overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) van 25 tot 30. Bij een BMI van 30 of hoger wordt gesproken van zwaar overgewicht of obesitas. Uiteraard zijn er uitzonderingen denkbaar. Iemand die zeer actief met bodybuilding bezig is, kan bijvoorbeeld ook een hoog BMI hebben, terwijl dan natuurlijk geen sprake is van overgewicht. De verhouding tussen vetmassa en spiermassa is dus ook van belang. Meestal is een hoog BMI echter wel een belangrijke indicator. 

Je kunt je BMI eenvoudig berekenen door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in het kwadraat. Ben je bijvoorbeeld 1,75 meter lang en weeg je 95 kilo, dan is je BMI: 95 : (1,75 x 1,75) = 31,02. 

Hoe overgewicht aan te pakken?

Een blijvend gezonde leefstijl, waarvan voldoende beweging een belangrijk onderdeel uitmaakt, kan letterlijk van levensbelang zijn voor mensen met overgewicht. Recent Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat je minimaal 5 uur per week moet bewegen om blijvend 10% af te vallen, waarvan 3 uur intensief. Dit ligt zelfs nog boven de norm van iedere dag een half uur matig intensief bewegen, die we in Nederland hanteren.

Obstakels bij het starten met sporten

Voor mensen met veel overgewicht kan er een hoge drempel zijn om te starten met sporten. Er ligt een langdurig traject voor hen om te komen tot een gezond gewicht, wat uitzichtloos kan voelen. Het overtollige gewicht kan verder zorgen voor lichamelijke klachten en blessures bij het sporten en vaak is er sprake van schaamte. Dit kan mensen ervan weerhouden om te beginnen met bewegen. Het feit dat er in deze tijd vanwege Corona meer wordt thuisgewerkt helpt vaak ook niet mee bij het bereiken van een actieve levensstijl. Bovendien gaan we nu de winterperiode tegemoet, waarbij mensen eerder kiezen voor ontspannen dan voor inspannen. Lekker behaaglijk onder je dekentje voor de tv blijven zitten is vaak aantrekkelijker dan de kou in om een rondje hard te lopen.  

Wat kan Bodyconnection voor jou betekenen?

Als je kampt met overgewicht, belemmert dat je vaak op dagelijkse basis. Het kan je leven beheersen. Wil jij de touwtjes weer zelf in handen nemen, maar heb je een steuntje in de rug nodig hierbij? Personal Training van Bodyconnection kan dan een uitkomst zijn. Door de persoonlijke aandacht die je krijgt, word je op een voor jouw lichaam verantwoorde wijze vooruit geholpen. Hierbij is uiteraard aandacht voor lichamelijke vooruitgang, maar ook mentale kracht is bij ons een belangrijk focuspunt. Als je mentaal sterk bent, kun je je nieuwe, gezonde levensstijl blijvend volhouden en val je minder snel terug in oud gedrag. 

“There’s no time like the present”. Wacht niet langer. Je nieuwe levensstijl kan vandaag beginnen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Recente berichten

Uitgelicht